Juneći file u pikantnom sosu od višanja

Sastojci:

Priprema:

Juneći file iseći na 2-6 šnicli (zavisi od ukusa – ako volite veći stek, slabo pečen i sočniji, secite deblje parčiće a ako volite dobro pečen file, secite tanje komade). Šnicle možete začiniti biberom i solju ili marinirati najmanje 2 sata u mešavini Gurman Soja sosa i malo crvenog vina i bibera.

Tako mariniran ili začinjen biftek prebacite u tiganj na ugrejan puter i pecite, konstantno kašikom prelivajući meso. Posle nekog vremena (zavisno od toga koliko pečen stek želite) prevrnite meso na drugu stranu i nastavite proces dok ne dobijete stek pečen po vašem ukusu. Meso ostavite da odleži sa strane, najbolje poklopljeno u nekoj posudi. Ovde koristite oko 100g putera.

U isti tiganj u kom ste pekli meso sada ubacite sastojke za sos. Napominjemo da, ako se puter previše zaprlja odstranite deo pa dodajte malo svežeg putera, a ako je ostao dobar samo nastavite sa pripremom sosa. Ovo se radi zbog sokova koji cure iz mesa i ukusa koji ostaju u puteru ali isto zavisi od temperature pečenja i željenog stadijuma mesa da li će puter ostati upotrebljiv ili ne (zato u sastojcima imamo rezervnih 50g putera).

Dodajte višnje koje se kratko sotiraju, zatim malo belog luka, smanjite vatru, nalijte vino i prokuvajte ga kratko da ispari alkohol, dodajte paradajz pire, ljuti sos po ukusu a zatim primenite i tajnu dobrih kuvara pa otklopite meso i sav onaj sok koji je meso ispustilo dok je bilo poklopljeno prespite u sos. Ostavite sve na tihoj vatri da se sos redukuje.

Sada pristupite serviranju vašeg obroka. Predlažemo malo salatice uz meso a samo meso možete staviti na parče prepečenog hleba i odozgo posuti sosom. Prijatno!