Postoje mnoge priče da je neko bio zaveden pripremljenom večerom, te da je određena hrana afrodizijak. Ne mogu se sasvim složiti sa tim: mene zavode pažnja i inteligentan smisao za humor, a ne dao Bog da moram da posežem za određenim namirnicama kako bih zavela/zadržala nekog bitnog i posebnog. Ili do sada nisam imala potrebu da se služim tim merama?

Da budem iskrena, u novijoj istoriji mi se upravo skroz suprotno desilo: kada je trebalo da pripremim bitnu večeru, jelo se raspadalo kao da nikada nije stajalo zajedno, a slatkiš koji uobičajeno spremam zatvorenih očiju nije hteo da se stegne ni za živu glavu, glas se gubio i drhtao, a ruke se tresle. Izgledalo je kao da nikada nisam držala varjaču u rukama – ne bi valjalo da mi je hrana bila jedini adut…. Sa druge strane, hrana je onaj fini dodatak svih romantičnih susreta: bilo da se oči ukrštaju iznad podignute čaše vina ili se pogledom guta onaj drugi zajedno sa zalogajima ukusnog obroka ili se fini razgovor lagano gustira preko posebno odabrane hrane. Zajednički obrok mi je veoma romantičan, bilo kao početak ili završetak fantastičnog sastanka: ne mogu da se oduprem utisku da hrana u tom smislu neodoljivo zbližava dvoje.

Bez obzira na  moje lično mišljenje i iskustvo, odvajkada postoji izreka da ljubav na usta ulazi. Bar 9 od 10 muškaraca će reći da voli ili bi voleli da im ta posebna osoba pored njih kuva. Verovatno svih 10 bi poželeli meso za obrok, a još ako je to gurmanska vekna kao što je ova –  nema mesta nesigurnosti, drhtavom glasu i rukama koje se tresu – stvar je unapred rešena, a taj neko bitan unapred zaveden. Tragovi ljutog koji dolaze od Chilito sosa, svi ostali sastojci koji veknu čine sočnom i ukusnom – ovo može da bude jelo zbog koga ćete dobiti makar pogled pun divljenja, a sigurna sam i da nešto više neće izostati.

 

 

Ostatak vekne može da se lepo upakuje i posluži i sutradan, da parčad vekne budu poslužena kao neki burger, uz dodatke po želji. Predlažem da obratite pažnju na Chilito sosove i ostali Gurman asortiman – meni su potpuno otkrovenje, a sjajno će ići uz veknu. Favorit mi je opako ljuti sos: u prvom trenutku trepnete par puta od ljutine, dobro je osetite, prođe jeza kroz nozdrve, malo vas strese, ali je jako prijatna i božanstveno ukusna. Lukin favorit je Gurman majonez, a evo i kako je on to objasnio, ne mogavši da sačeka da dođem sa posla:

Bilo da ste gurmani bilo koje vrste ili oni koji misle, kao i ja, da zajednički obrok dodatno povezuje, nemojte da zaboravite na sve dodatke obroku koje Gurman nudi, jer to je ono što obrok čini uzbudljivim i drugačijim.

Gurmanska vekna od mlevenog mesa

Sastojci:

  • 3 parčeta hleba iseckana na sitnu parčad
  • 1/2 šolje supe
  • 180 g šampinjona
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1/2 glavice celera
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 ml paradajz soka
  • 2 jaja
  • 600 g mlevene junetine
  • 300 g mlevene svinjetine
  • 1 kašika slatko-ljutog ili opako ljutog Chilito sosa
  • 1 kašika soja-sosa
  • 1,5 kašičica soli
  • biber

Glazura

  • 1/2 šolje kečapa
  • 2 kašike žutog šećera
  • 1 kašičica senfa

Priprema:

  1. Hleb preliti supom i ostaviti u većoj činiji da se skroz upije.
  2. Očistiti pečurke, crni luk, šargarepu, celer i beli luk pa ih usitniti u secku ili multipraktiku.
  3. Zagrejati maslinovo ulje, pa dodati iseckano povrće i mešati dok ne omekani i ne ispari voda koju pusti (5-10 minuta). Dodati paradajz sok i još kratko mešati.
  4. U činiju sa hlebom dodati mešavinu povrća, zatim meso, umućena jaja, Chillito sos, soja sos, so i biber. Dobro izmešati.
  5. Na pleh sa rešetkom staviti aluminijumsku foliju preko rešetke, vodeći računa da sa strane ima mesta da se eventualna tečnost ocedi u pleh. Formirati veknu približnih mera 25x15 cm i postaviti preko folije.
  6. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni sat vremena.
  7. Izmešati kečap, žuti šećer i senf, pa premazati preko vekne. Vratiti u rernu i peći još 20-ak minuta. Ostaviti da se prohladi 10-ak minuta pre sečenja.

Beleške u vezi recepta

Ostaci vekne se mogu jesti sutradan, hladni ili podgrejani.

Izvor: http://www.kuhinjazaposlenezene.com