Pasulj dan ranije prelijte sa dosta vode i ostavite da nabubri. Sledećeg dana (onda kada ćete spremati čili) procedite pasulj, prelijte ga sa dosta vode i stavite da proključa. Kad proključa, procedite, prelijte novom količinom vode i stavite na šporet. Kuvajte dok zrna pasulja ne omekšaju, ali ne smeju se raspasti. Kuvan pasulj procedite i ostavite sa strane.
U šerpu sipajte ulje i stavite na šporet. Na ugrejano ulje sipajte sitno seckan luk. Dinstajte oko 3 minuta, pa dodajte sitno seckan beli luk. Dinstajte još 1 minut uz neprestano mešanje, pa dodajte crvenu, dimljenu, mlevenu papriku i sušeni bosiljak. Intenzivno mešajte oko 30 sekundi.
Na začine dodajte seckanu papriku, šargarepu i celer, pa prelijte sa oko 150 ml vode. Krčkajte na umerenoj temperaturi 10 do 15 minuta, tj. dok povrće ne počne mekšati. Zatim dodajte Gurman pasirani paradajz i Gurman Chillito slatko-ljuti sos. Kad proključa smanjite temperaturu i ostavite da blago ključa oko 20 minuta, otklopljeno, uz povremeno mešanje.
U ukrčkani sos dodajte kuvani pasulj i odmrznuti kukuruz. Pojačajte vatru da dovedete čili do ključanja, pa kad proključa smanjite i ostavite da krčka oko 5 minuta. Na kraju posolite i pobiberite prema ukusu.