Štampaj

vaCHilice – čili vanilice

Sastojci:

za testo

  • 250 g oštrog brašna
  • 150 g masti
  • 100 g sitno rendanog kačkavalja
  • 70 g kisele pavlake 2 kašike
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

za „džem“

  • 200 ml Chilito slatko-ljutog čili sosa
  • 20 g kukuruznog skroba

Priprema:

  1. Prvo pripremiti „džem“. U šerpici ugrejati do ključanja 200 ml Chilito slatko ljutog sosa, dodati kukuruzni skrob prethodno razmućen sa dve kašike vode, i kuvati kratko, dok smesa ne postane poput gušćeg pudinga. Ostaviti da se ohladi.
  2. U posudi za mešenje varjačom promutiti mast, rendani kačkavalj i kislelu pavlaku. Dodati brašno, so i prašak za pecivo, promešati dobro da se dobije kompakno testo. Prebaciti u kesu za zamrzivač, rastanjiti po kesi da se dobije početni pravougaoni oblik i ostaviti u frižderu neko vreme.
  3. Rashlađeno testo razvaljati na debljinu od pola centimetra, na radnoj površini koja je prethodno dobro posuta brašnom. Vaditi manje krugove i ređati na pleh. Krekerčice peći oko 10-12 minuta na 180°C ili dok ne dobiju blago rumenu boju. Biće potrebno peći iz bar dve ture.
  4. Ohlađene krekerčice spajati dva po dva uz pomoć manje količine prethodno pripremljenog „džema“. Od ove mere ja sam dobila oko 150 krekerčića prečnika 3 cm, tj. oko 75 vaČilica.