Štampaj

Gurmanska vekna od mlevenog mesa

Sastojci:

  • 3 parčeta hleba iseckana na sitnu parčad
  • 1/2 šolje supe
  • 180 g šampinjona
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1/2 glavice celera
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 ml paradajz soka
  • 2 jaja
  • 600 g mlevene junetine
  • 300 g mlevene svinjetine
  • 1 kašika slatko-ljutog ili opako ljutog Chilito sosa
  • 1 kašika soja-sosa
  • 1,5 kašičica soli
  • biber

Glazura

  • 1/2 šolje kečapa
  • 2 kašike žutog šećera
  • 1 kašičica senfa

Priprema:

  1. Hleb preliti supom i ostaviti u većoj činiji da se skroz upije.
  2. Očistiti pečurke, crni luk, šargarepu, celer i beli luk pa ih usitniti u secku ili multipraktiku.
  3. Zagrejati maslinovo ulje, pa dodati iseckano povrće i mešati dok ne omekani i ne ispari voda koju pusti (5-10 minuta). Dodati paradajz sok i još kratko mešati.
  4. U činiju sa hlebom dodati mešavinu povrća, zatim meso, umućena jaja, Chillito sos, soja sos, so i biber. Dobro izmešati.
  5. Na pleh sa rešetkom staviti aluminijumsku foliju preko rešetke, vodeći računa da sa strane ima mesta da se eventualna tečnost ocedi u pleh. Formirati veknu približnih mera 25x15 cm i postaviti preko folije.
  6. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni sat vremena.
  7. Izmešati kečap, žuti šećer i senf, pa premazati preko vekne. Vratiti u rernu i peći još 20-ak minuta. Ostaviti da se prohladi 10-ak minuta pre sečenja.

Beleške u vezi recepta

Ostaci vekne se mogu jesti sutradan, hladni ili podgrejani.