Zavodljiva ljutina: gurmanizam u japanskom fazonu

Neka hrana je jednostavno seksi. Na primer smokva… I jagode u čokoladi. Svakako špargla, polu-sirovi biftek i morski plodovi. Takođe, i neki začini su seksi – naročito vanila, menta, šafran i čili. Čili ne opisujem tako samo zato što od ljutine papričica zablistaju oči, disajni putevi postanu prohodniji, a usne i jezik osetljiviji. On je i naučno dokazano uzbudljiv sastojak jela.

Kapsaicin, ulje koje se nalazi u čili papričicama je krivac za korisne efekte koji se pripisuju ovom začinu. On deluje na iste receptore na jeziku i koži koji signaliziraju visoku temperaturu ili opekotinu, pa konzumacija ljute hrane šalje signal o bolu. Zato organizam luči endorfin koji treba da umanji bol, ali pošto se nismo opekli, već jedemo neko ukusno jelo – „nepotreban“ endorfin pruža samo osećaj zadovoljstva i prijatnosti.

Treba da znate i da se endorfin luči samo nakon teških fizičkih vežbi, velike sreće, jedenja čili papričica i nakon seksa.  Ako želite da se opustite s nekim – ljuta hrana je zagrevanje u punom smislu te reči 😉 Zato, kad sam već umela da napišem celu knjigu o hedonizmu i afrodijziacima, mogu da izdvojim par preporuka:

  1. Za zavođenje, dobro je ići na namirnice koje su nutritivno bogate i maksimalno smanjiti količinu ugljenih hidrata. Proteini i ugljeni hidrati u kombinaciji mogu da deluju uspavajuće, to vam ne treba. Malo skroba i šećera su OK, ali ih tretirajte kao začin. Neka ne budu prilog ili veći deo glavnog jela, što bi značilo da krompir pire ili testenina otpadaju.
  2. Dobro je makar kroz jelovnik obići egzotičnije destinacije: Tajland, Japan, Kipar, Liban… Ne morate da skuvate sve u odabranom fazonu, ali dodajte makar neki začin ili fazon.
  3. Ja volim ljuto i to baš, baš. Jednom sam sebi napravila domaći sečuan sos, jela, plakala, jela, plakala, i nisam stala dok sve nisam smazala koliko mi je ono bilo predivno. Ipak, u životu ne bih napravila tako nešto za romantičnu večeru. Tada vam je potrebna je dobro dozirana ljutina. Ona koja štipka, pecka i stimuliše – ali vas ne tera da ronite suze u junaka 😀

Hot & egzotično za romantične trenutke

“Gurman” pored pasiranog paradajza, koji ću danas upotrebiti, ima novi Chilito sos i na njemu piše “opako ljut”. Odmah da vam kažem da već znam neke ljude koji bi se pošteno isplakali od njega – a meni je bio baš taman ljut.

Sos uz ovo jelo pravim od dva sastojka: Gurman pasirani paradajz & pomenuti Gurman Chilito opako ljut. Ovo znači da ćete, ako ne ludujete za ljutim – sami moći da dozirate ljutinu po sopstvenoj izdržljivoti i toleranciji.

Idealna ljutina je kada je dobro osetite ovaj ukus, ali vam ne remeti obrok. Ne skačete sa stola po pavlaku ili kikiriki puter da ugasite ljutinu – jer se to ne radi vodom! Nikako voda – samo masno leči kad se oljutite!

Što se samog jela tiče, e ono je posebna priča! Ahi Katsu tuna je japanska gastronomska divota koja nije preterano zdrava. OK što ima panko mrvice, posebnu vrstu japanski prezli, nije to puno skroba – ali se prži u dubokom ulju. Obično se servira uz dve vrste sosa: sos od susama i ljuti vasabi sos (nešto kao japanski ren).

Katsu može da se pravi i od kvalitetnih delova junetine i tada se naziva Gyukatsu – ali može da bude i od svinjetine i tada ga zovu Tonkatsu (neki ga prave i s piletinom). Osnovna razlika koja se odmah primeti je da se tuna seče u dugačak pravilan pravougaonik, dok junetina, svinjetina ili piletina ostaju kao šnicle. Takođe, tuna je rolovana u nori algu i spanać, dok junetina i prasetina nisu.

Ovo znači da ako se uzme belo meso, svinjski file ili biftek, dakle najmekša mesa koja se najbrže spremaju – nema nikavog problema da se jelo od ovih mesa obogati algom i spanaćem na način na koji je rađena tuna. Nori algi ima u svakoj zdravoj hrani, a jelu će dati onu karakterističnu notu japanske kuhinje  – mada uvek možete da izostavite algu i meso spremite jednostavnijom metodom za Gykats ili Tonkatsu. Vaš izbor 🙂

Umesto u fritezi, jelo bez problema može da se spremi u rerni uz par fazona i fora koji će doprineti da pohovanje bude lepo kao kad se prži. Znači ovo je zdravija varijanta Katsu mesa – iz rerne. Jer najvažnija stvar za dobar Katsu nije to prženje, već ove dve stvari:

  1. Upotreba japanskih panko mrvica koje se razlikuju od naših prezli. Panko mrvice su karakteristične za japansku kuhinju i to su prezle napravljene od sredine hleba – bele i nežne. Zameniće ih ekspandirani pirinač samleven u blenderu 🙂 Što se ekspandiranog pirinča tiče, 100 g košta 20-25 dinara i to znači da je on baš-onako-pristupačan sastojak.
  2. Serviranje mesa uz sos koji je na bazi paradajza i mora da bude lepljiv, jak i ljut.  A za sos vam dajem recept!

Za Tonkatsu je potrebno:
  • 1 list nori alge
  • šaka svežeg spanaća ili blitve, blanširana vrlo kratko
  • 350 g svinjskog filea – kupite veči i eliminišite najtanje krajeve
  • so i biber
  • jaje
  • malo brašna
  • 50 g ekspandiranog pirinča, samlevenog krupnije u blenderu (ili prave panko mrvice)
  • malo maslinovog ili susamovog ulja
Ako ste rešili da ne koristite algu i spanać, samo ih preskočite u receptu.
Rešetka je na srednjoj poziciji u rerni, a ona uključena na 200 stepeni. Na tanak lim stavite papir za pečenje. Ekspandirani pirinač sameljite u blenderu – krupnije ili sitnije, po vašoj volji. Panko je sitniji, ali je srednje ili krupnije dekorativnije. Prepržite ga na suvom tiganju da dobije finu zlatnu boju.
Izblanširajte spanać. Posolite i pobiberite meso. Umutite jaje, pa u druga dva tanjirića stavite brašno i “prezle”.
Stavite na radnu površinu algu, pa preko nje prosušen spanać, celom dužinom alge, a debelo nešto više od mesa. Spustite meso na spanać, pa ponovo poređajte spanać i preko mesa. Urolajte. Evo još jednom link s video-objašnjenjem.
Umotajte čvrstu rolnicu i krajeve alge malo nakvasite da se zalepi. Rolnicu presecite na pola. Svaku polovinu uvaljajte prvo u brašno, pa u jaje i “prezle”. Stavite na papir za pečnje i pecite u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, u zavisnosti od debljine filea. File treba da bude potpuno pečen, dok bismo tunu ili biftek ostavili da budu roze u sredini.
Neka odmori oko 5-10 minuta pre sečenja. Koristite tanak i jako oštar nož za sečenje. Super ide uz propržen crveni kupus, a možete da servirate uz bilo koje povrće ili salatu.

Sastojci za Katsu sos

  • 100 ml Gurman pasiranog paradajza
  • 2 kašike vorčester sosa
  • kašika soja sosa
  • kašika pirinčanog sirćeta
  • kašika meda
  • kašika dižon senfa
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice đumbira u prahu
  • 25-50 ml Gurman Chilito opako ljutog sosa

Postupak nije težak – sve sem Gurman Chilito sosa se smućka u šerpci i kuva nekih 10 minuta dok se malo ne zgusne. Tek tada dodajte opasno ljut Chilito ali ne sve odjednom, kako biste dozirali ljutinu. Kad je po vašem ukusu, smo kratko vratite na ringlu da se sve sjedini.

Gurman Chilito dodajem na kraju iz dva razloga. Prvi je taj što zbog redukovanja baze sosa, finale može da bude preljuto nakon kuvanja. Zamislite stavite sve i na početku vem je ljuto taman, a kad veći deo vode ispari onda idete na obrok zvan “tecite, suze, tecite”. Ne ide 🙂

Razlog br.2 je što mada prirodan, Chilito sadrži ksantan gumu i guar gumu. To su dva aditiva koja se koriste u molekularnoj gastronomiji, a takođe u bezlgutenskom kuvanju za hlebove i peciva. Videćete ako ispratite linkove da ksantan držim u kući jer je jako praktičan i koristan. E, kad sos dodate na kraju, zahvaljujući njima, finalni sos će dobiti onu “blago želiranu” strukturu. To, u alternativnoj varijanti, može da se postigne samo predugim kuvanjem ili tonom šećera, za čim stvarno nema potrebe.

I na kraju, zašto sam za HOT veče za dvoje predložila baš Katsu?

  1. Prvo zato što treba zaboraviti na visoke čaše za vino i bele stolnjak. Katsu je upečatljiv, relaksirajući i autentičan.
  2. Drugo, ne samo što je afrodizijački ljuto i egzotično japansko, već kad se isecka dobijate Finger Food. Ko je rekao da morate sami da uzimate hranu? Nako drugi će brže početi da vas hrani ako ne stavite štapiće i pribor na sto 😉
  3. I treće, možete da odštampate japanske motive i stavite homemade papirne podmetače, kao što sam i ja uradila.

Kad kucne čas vi izmislite da na tim personalizovanim podmetačima na japanskom piše “sviđaš mi se” – ili još bolje: “ostani, spremiću ti i doručak” 😉

Izvor: VitkiGurman