Nije uvek neophodno uputiti se u skupi restoran za nezaboravnu večeru. Impresionirajte voljenu osobu ukusnim domaćim jelom i to uz dodatak koji garantuje opuštanje i dobro zagrevanje – čili sos.

Zašto čili sos?

Maja Petrović, autorka bloga Vitki Gurman i knjige „Gurmanske veze“ – čarobne zbirke recepata, informacija i priča o zavodljivim namirnicama, objašnjava da je neka hrana jednostavno seksi. Na primer smokva… I jagode u čokoladi. Svakako špargla, polu-sirovi biftek i morski plodovi. Takođe, i neki začini su seksi – naročito vanila, menta, šafran i čili. „Ako želite da se opustite s nekim – ljuta hrana je zagrevanje u punom smislu te reči“, dodaje ona i izdvaja par preporuka:

„Za zavođenje, dobro je ići na namirnice koje su nutritivno bogate i maksimalno smanjiti količinu ugljenih hidrata. Proteini i ugljeni hidrati u kombinaciji mogu da deluju uspavljujuće, to vam ne treba. Malo skroba

i šećera su OK, ali ih tretirajte kao začin. Neka ne budu prilog ili veći deo glavnog jela, što bi značilo da krompir pire ili testenina otpadaju. Dobro je makar kroz jelovnik obići egzotičnije destinacije: Tajland, Japan, Kipar, Liban… Ne morate da skuvate sve u odabranom fazonu, ali dodajte makar neki začin ili foricu.“

Kod nas ćete naći Chilito sos – u opako ljutoj i slatko ljutoj verziji koji će se najbolje uklopiti u vaše osvajačke napore.

Kako je nastao Chilito sos?

Gurman je imao pradedu koji  je u životu neodoljivo voleo dve stvari – žene i hranu. Postoji porodična legenda, po kojoj je pradeda, zbog jedne lepe Mare, odjahao na sam jug Srbije i upravo zbog nje zavoleo razne lokalne specijalitete. Mara je bila vatrene lepote, prkosna i opako ljute naravi, baš kao ljute paprike od kojih  je spremala razne đakonije. Deda je pričao kako u životu nijednu zavodljiviju ženu ne upozna, od markantne i zapaljive crnke Mare. Maru deda nije uspeo da “pripitomi”, udali su je za nekog drugog, ali je seme vatreno ljutih paprika doneo sa sobom i ostao veran đakonijama od istih, do kraja svog života. Naročito je voleo jedan ljuti sos, koji mu je prababa (a njegova sestra) redovno spremala. Kad god bi mu se brk zatresao od ljutine, govorio je: “….ne znate vi kako je moja Mara bila opako ljuta žena”. Tako mi i nazvasmo jedan Chilito sos – opako ljutim.

Baš ovaj sos smo upotrebili u receptu koji vam danas predlažemo kao savršen za romantiku i osvajanje – juneći file (najbolje da bude polu-sirov) uz sos od višanja i opako ljuti Chilito!

 

 

Juneći file u pikantnom sosu od višanja (za dve osobe)

Serviranje: 2 osobe

Sastojci:

 • 450-600 g Juneći file
 • 80 g Gurman pasterizovanih višanja
 • 100 ml crvenog vina (Merlo ili Cabernet npr. ili bilo koje stono suvo)
 • Beli luk
 • So
 • Biber
 • 2 kašike Gurman paradajz pirea
 • Gurman Delish Soy sos (za mariniranje)
 • Gurman Chilito Opako Ljuti čili sos
 • 150 g putera

Priprema:

 1. Juneći file iseći na 2-6 šnicli (zavisi od ukusa – ako volite veći stek, slabo pečen i sočniji, secite deblje paričiće a ako volite dobro pečen file, secite tanje komade). Šnicle možete začiniti biberom i solju ili marinirati najmanje 2 sata u mešavini Gurman Soja sosa i malo crvenog vina i bibera.

 2. Tako mariniran ili začinjen biftek prebacite u tiganj na ugrejan puter i pecite, konstantno kašikom prelivajući meso. Posle nekog vremena (zavisno od toga koliko pečen stek želite) prevrnite meso na drugu stranu i nastavite proces dok ne dobijete stek pečen po vašem ukusu. Meso ostavite da odleži sa strane, najbolje poklopljeno u nekoj posudi. Ovde koristite oko 100g putera.

 3. U isti tiganj u kom ste pekli meso sada ubacite sastojke za sos. Napominjemo da, ako se puter previše zaprlja odstranite deo pa dodajte malo svežeg putera, a ako je ostao dobar samo nastavite sa pripremom sosa. Ovo se radi zbog sokova koji cure iz mesa i ukusa koji ostaju u puteru ali isto zavisi od temperature pečenja i željenog stadijuma mesa da li će puter ostati upotrebljiv ili ne (zato u sastojcima imamo rezervnih 50g putera).

 4. Dodajte višnje koje se kratko sotiraju, zatim malo belog luka, smanjite vatru, nalijte vino i prokuvajte ga kratko da ispari alkohol, dodajte paradajz pire, ljuti sos po ukusu a zatim primenite i tajnu dobrih kuvara pa otklopite meso i sav onaj sok koji je meso ispustilo dok je bilo poklopljeno prespite u sos. Ostavite sve na tihoj vatri da se sos redukuje.

 5. Sada pristupite serviranju vašeg obroka. Predlažemo malo salatice uz meso a samo meso možete staviti na parče prepečenog hleba i odozgo posuti sosom. Prijatno!