Ušuškano veče. Kasna jesen je. Onaj ružnjikavi, mračni deo godine. Poslepodne se pretače u noć suviše rano. Pogled kroz prozor izaziva jezu. Skriveni duhovi tuge u meni se bude. Ako im dopustim, pobediće i skliznuću u onu melanholiju od koje već neko vreme bežim.
Ali, ne dopuštam im ovaj put. Nasmešim se dok gledam u popodnevni mrak. Naziru se senke mog vrta koji drema. Lep je čak i ovih hladnih jesenih meseci. Iz kuhinje dopire miris tople, obećavajuće večere. Utešan miris nečeg domaćinskog, pikantnog, vatrenog. Nečeg što donosi utehu i toplinu u svakom obliku… Nečeg što ON sprema…
Posle, činije u kojima su preostali tragovi vatrenog čilija stoje na stolu. Umotani u šareno, staro babino ćebe gledamo seriju. Naše veče…
***
A ovaj čili ne bi bio tako pikantan i ukusan da nije bilo Gurman Chilito slatko-ljutog sosa. Moj čili nije bio previše ljut zbog klinaca. Ako volite BAŠ ljuto upotrebite Gurman Chilito opako ljuti sos.
Vegetarijanski čili
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 glavica luka
- 4 čena belog luka
- 1 kašika dimljene mlevene paprike, srednje ljute
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 2 paprike iseckane na kockice
- 2 šargarepe iseckane na kolutove
- komadić celera iseckan na kockice
- 700 ml Gurman Pasiranog paradajza
- 50 ml Gurman Chillito slatko-ljutog sosa
- 400 g ljubičastog suvog pasulja
- 350 g zamrznutog kukuruza
- so biber prema ukusu
Priprema:
-
Pasulj dan ranije prelijte sa dosta vode i ostavite da nabubri. Sledećeg dana (onda kada ćete spremati čili) procedite pasulj, prelijte ga sa dosta vode i stavite da proključa. Kad proključa, procedite, prelijte novom količinom vode i stavite na šporet. Kuvajte dok zrna pasulja ne omekšaju, ali ne smeju se raspasti. Kuvan pasulj procedite i ostavite sa strane.
-
U šerpu sipajte ulje i stavite na šporet. Na ugrejano ulje sipajte sitno seckan luk. Dinstajte oko 3 minuta, pa dodajte sitno seckan beli luk. Dinstajte još 1 minut uz neprestano mešanje, pa dodajte crvenu, dimljenu, mlevenu papriku i sušeni bosiljak. Intenzivno mešajte oko 30 sekundi.
-
Na začine dodajte seckanu papriku, šargarepu i celer, pa prelijte sa oko 150 ml vode. Krčkajte na umerenoj temperaturi 10 do 15 minuta, tj. dok povrće ne počne mekšati. Zatim dodajte Gurman pasirani paradajz i Gurman Chillito slatko-ljuti sos. Kad proključa smanjite temperaturu i ostavite da blago ključa oko 20 minuta, otklopljeno, uz povremeno mešanje.
-
U ukrčkani sos dodajte kuvani pasulj i odmrznuti kukuruz. Pojačajte vatru da dovedete čili do ključanja, pa kad proključa smanjite i ostavite da krčka oko 5 minuta. Na kraju posolite i pobiberite prema ukusu.
Izvor: http://mimiskingdom.com/