Ušuškano veče. Kasna jesen je. Onaj ružnjikavi, mračni deo godine. Poslepodne se pretače u noć suviše rano. Pogled kroz prozor izaziva jezu. Skriveni duhovi tuge u meni se bude. Ako im dopustim, pobediće i skliznuću u onu melanholiju od koje već neko vreme bežim.

Ali, ne dopuštam im ovaj put. Nasmešim se dok gledam u popodnevni mrak. Naziru se senke mog vrta koji drema. Lep je čak i ovih hladnih jesenih meseci. Iz kuhinje dopire miris tople, obećavajuće večere. Utešan miris nečeg domaćinskog, pikantnog, vatrenog. Nečeg što donosi utehu i toplinu u svakom obliku… Nečeg što ON sprema…

Posle, činije u kojima su preostali tragovi vatrenog čilija stoje na stolu. Umotani u šareno, staro babino ćebe gledamo seriju. Naše veče…

***

A ovaj čili ne bi bio tako pikantan i ukusan da nije bilo Gurman Chilito slatko-ljutog sosa. Moj čili nije bio previše ljut zbog klinaca. Ako volite BAŠ ljuto upotrebite Gurman Chilito opako ljuti sos.

Vegetarijanski čili

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 glavica luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika dimljene mlevene paprike, srednje ljute
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 2 paprike iseckane na kockice
  • 2 šargarepe iseckane na kolutove
  • komadić celera iseckan na kockice
  • 700 ml Gurman Pasiranog paradajza
  • 50 ml  Gurman Chillito slatko-ljutog sosa
  • 400 g ljubičastog suvog pasulja
  • 350 g zamrznutog kukuruza
  • so biber prema ukusu

Priprema:

  1. Pasulj dan ranije prelijte sa dosta vode i ostavite da nabubri. Sledećeg dana (onda kada ćete spremati čili) procedite pasulj, prelijte ga sa dosta vode i stavite da proključa. Kad proključa, procedite, prelijte novom količinom vode i stavite na šporet. Kuvajte dok zrna pasulja ne omekšaju, ali ne smeju se raspasti. Kuvan pasulj procedite i ostavite sa strane.

  2. U šerpu sipajte ulje i stavite na šporet. Na ugrejano ulje sipajte sitno seckan luk. Dinstajte oko 3 minuta, pa dodajte sitno seckan beli luk. Dinstajte još 1 minut uz neprestano mešanje, pa dodajte crvenu, dimljenu, mlevenu papriku i sušeni bosiljak. Intenzivno mešajte oko 30 sekundi.

  3. Na začine dodajte seckanu papriku, šargarepu i celer, pa prelijte sa oko 150 ml vode. Krčkajte na umerenoj temperaturi 10 do 15 minuta, tj. dok povrće ne počne mekšati. Zatim dodajte Gurman pasirani paradajz i Gurman Chillito slatko-ljuti sos. Kad proključa smanjite temperaturu i ostavite da blago ključa oko 20 minuta, otklopljeno, uz povremeno mešanje.

  4. U ukrčkani sos dodajte kuvani pasulj i odmrznuti kukuruz. Pojačajte vatru da dovedete čili do ključanja, pa kad proključa smanjite i ostavite da krčka oko 5 minuta. Na kraju posolite i pobiberite prema ukusu.

Izvor: http://mimiskingdom.com/