šakasvežeg spanaća ili blitve blanširana vrlo kratko
350gsvinjskog filea – kupite veči i eliminišite najtanje krajeve
so i biber
jaje
malo brašna
50gekspandiranog pirinča samlevenog krupnije u blenderu (ili prave panko mrvice)
malo maslinovog ili susamovog ulja
Priprema:
Ako ste rešili da ne koristite algu i spanać, samo ih preskočite u receptu.
Rešetka je na srednjoj poziciji u rerni, a ona uključena na 200 stepeni. Na tanak lim stavite papir za pečenje. Ekspandirani pirinač sameljite u blenderu – krupnije ili sitnije, po vašoj volji. Panko je sitniji, ali je srednje ili krupnije dekorativnije. Prepržite ga na suvom tiganju da dobije finu zlatnu boju.
Izblanširajte spanać. Posolite i pobiberite meso. Umutite jaje, pa u druga dva tanjirića stavite brašno i “prezle”.
Stavite na radnu površinu algu, pa preko nje prosušen spanać, celom dužinom alge, a debelo nešto više od mesa. Spustite meso na spanać, pa ponovo poređajte spanać i preko mesa. Urolajte.
Umotajte čvrstu rolnicu i krajeve alge malo nakvasite da se zalepi. Rolnicu presecite na pola. Svaku polovinu uvaljajte prvo u brašno, pa u jaje i “prezle”. Stavite na papir za pečnje i pecite u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, u zavisnosti od debljine filea. File treba da bude potpuno pečen, dok bismo tunu ili biftek ostavili da budu roze u sredini.
Neka odmori oko 5-10 minuta pre sečenja. Koristite tanak i jako oštar nož za sečenje. Super ide uz propržen crveni kupus, a možete da servirate uz bilo koje povrće ili salatu.