Postupak nije težak – sve sem Gurman Chilito sosa se smućka u šerpci i kuva nekih 10 minuta dok se malo ne zgusne. Tek tada dodajte opasno ljut Chilito ali ne sve odjednom, kako biste dozirali ljutinu. Kad je po vašem ukusu, smo kratko vratite na ringlu da se sve sjedini.
Gurman Chilito dodajem na kraju iz dva razloga. Prvi je taj što zbog redukovanja baze sosa, finale može da bude preljuto nakon kuvanja. Zamislite stavite sve i na početku vem je ljuto taman, a kad veći deo vode ispari onda idete na obrok zvan “tecite, suze, tecite”. Ne ide
Razlog br.2 je što mada prirodan, Chilito sadrži ksantan gumu i guar gumu. To su dva aditiva koja se koriste u molekularnoj gastronomiji, a takođe u bezlgutenskom kuvanju za hlebove i peciva. Videćete ako ispratite linkove da ksantan držim u kući jer je jako praktičan i koristan. E, kad sos dodate na kraju, zahvaljujući njima, finalni sos će dobiti onu “blago želiranu” strukturu. To, u alternativnoj varijanti, može da se postigne samo predugim kuvanjem ili tonom šećera, za čim stvarno nema potrebe.